Článek

Něco o práskačkách

Jak má vypadat dobrá práskačka.

Něco o práskačkách

  Zhotovit práskačku, která by vyhověla všem není možné. Každý bičař, jak výrobce, tak uživatel bičů, si dělá vlastní práskačku, o různých rozměrech a z různých materiálů. A každý vám bude tvrdit, že jen jeho je správná a jen ona nejlíp práská. Svým způsobem mají pravdu, protože práskačka by měla být vyvážená k biči a stylu práskání. Takže univerzální návod neexistuje.

  U práskačky je důležité: rozměr, hmotnost a použitý materiál. Ale nejprve se podívejme na konstrukci práskačky. Měla by mít očko, za které se navazuje na bič, tělo, které je buď splétané nebo kroucené, a střapec volných žíní, který nejvíc ovlivňuje sílu bangu (zvuku). Očko se někdy nepoužívá, pak se očko prořízne do nástavního řemínku a práskačka se přiváže skotskou spojkou k biči. Z hlediska pevnosti nástavního řemínku je ovšem lepší očko na práskačce.

  Tělo práskačky může být splétané nebo kroucené, z hlediska užitných vlastností to není důležité a na chování práskačky to nemá vliv. Dokonce i nespletený svazek pramínků zakončený uzlem, vám bude práskat. Střapec žíní na konci práskačky je, jak už jsme si řekli nejdůležitější, měl by být 4cm dlouhý, práskáním se postupně zkracuje a nejsilnější bang dává v délce cca 2 cm. Ovšem pro delší životnost práskačky se doporučuje délka 4 cm, delší už má velký vzdušný odpor a brzdí rychlost špičky biče. A to nejdůležitější, bang je tím silnější čím tenčí jsou vlákna střapce, ovšem čím jsou tenčí tím rychleji se trhají a životnost práskačky se zkracuje. A tím se dostáváme k materiálu práskačky. Je limitován pouze pevností, doporučují se syntetické materiály, přírodní nevydrží dostatečně dlouho. Čím pevnější použijete materiál, tím slabší můžete mít jednotlivé prameny a tím slabší budete mít žíně střapce a silnější bang. Z běžně dostupných materiálů je nejvhodnější kevlar, který v pevnosti několikanásobně převyšuje všechny syntetické motouzy.

  Rozměry jsou obecně uznávané na 15 – 25 cm celkové délky, z toho 4 cm tvoří střapec. Celková délka není tak důležitá jak se jí běžně přisuzuje, mnohem důležitější je hmotnost.

  Hmotnost práskačky se zásadním způsobem podílí na síle bangu. Na biči se stává jeho nedílnou součástí a měla by být vyvážená s bičem. Příliš lehká práskačka vám bude brzdit rychlost špičky biče, kterou již dosáhla a příliš těžká práskačka vyšší rychlosti vůbec nedosáhne. Jak jsme si vysvětlili v článku Dynamika biče. Pro dosažení bangu je třeba překonat na špičce biče rychlost zvuku. Takže hmotnost je zcela zásadní a platí zde zlatá střední cesta. Optimální hmotnost se bude u každého biče lišit, takže vám můžu jen doporučit hledat a experimentovat a najít si optimum pro svůj bič. Pokud si práskačky kupujete od výrobce, měli by jste je kupovat u stejného výrobce jako jste koupily bič, bude je totiž mít vyvážené ke svým bičům.

  

                       Pro doplnění ještě způsoby navazování práskačky:    

  

                          

Doporučujeme

Podobné články