Článek

Co je to hadovitost biče

Na co se zaměřit při koupi kvalitního biče.

Co je to hadovitost biče

  Jednoduše řečeno, je to schopnost plynule posunovat smyčku po biči od rukojeti ke špičce. Tato schopnost může být plynulá nebo trhaná, vše záleží na konstrukci a kvalitě biče. Pokud bič není všude stejně ohebný, ale bude mít tužší a měkčí místa, bude se ohýbat více v těchto měkčích místech a tužší místa bude přeskakovat. Nebude se v nich skoro vůbec ohýbat. Vlna po takovém biči bude postupovat trhavě a práce s ním vám nepřinese zdaleka takové potěšení jako u biče s dobrou hadovitostí.

  Bič s dobrou hadovitostí poznáte velmi jednoduše. Zkuste smotat bič,  volnou rukou – bez použití síly a snahy, aby byl co nejlépe smotaný. Prostě ho jen tak smotejte a podívejte se na výsledek. Pokud je krásně pravidelně smotaný v pěkných kruzích, má dobrou hadovitost, čím je hadovitost lepší tím přesnější kruhy kreslí. Naopak bič se špatnou hadovitostí se vám stočí do nepravidelných tvarů se „zlomenými“ místy. Pokud si bičem s dobrou hadovitostí hodíte vlnu, poznáte i bez zkušeností, že se chová krásně plynule. Pokud se vám zdá, že to není důležité, jste na omylu. Samozřejmě oba budou práskat. Ovšem s bičem s dobrou hadovitostí vám půjde práskání lépe, nebudete potřebovat tolik síly na ovládání a pocit z práce s takovým bičem bude lepší.

  Hadovitost biče je dána několika hledisky: kvalitou jádra, počtem řemínků v zápletu a pečlivostí provedení. Do jádra neuvidíte, ale počet řemínků je běžně uváděný a můžete si ho i zkontrolovat. Platí, že čím víc řemínků tím je kvalita a hadovitost lepší. Většinou je u více řemínkových bičů lepší i jádro, ale nemusí to vždy platit. Obecně se dá se říci, že výrobce, který si vyhraje s větším počtem řemínků neošidí ani jádro ani pečlivost při výrobě biče.

Doporučujeme

Podobné články